Biografie Nadja Spooren

(*19 februari 1983 in Boxtel)
Op relatief late leeftijd heb ik voor de muziek gekozen; op mijn veertiende wist ik na lang zoeken naar het juiste instrument dat het panfluit moest worden. De combinatie van de warme klank en het feit dat maar weinig mensen het spelen, gaf destijds de doorslag.
Zeven jaar heb ik les gehad van Jos Aerts, een zeer enthousiast dwarsfluit- blokfluit- en panfluitist. Hij heeft mij geïnspireerd om met vreugde en toewijding les te gaan geven. Door de jaren heen is ook mijn liefde voor de panfluit steeds groter geworden. De klank is ongelofelijk flexibel, waardoor het zich leent voor heel veel muziekstijlen. Die veelzijdigheid blijft boeien: het daagt uit en inspireert.

Toen het moment van keuze voor een vervolgopleiding daar was, bleek er een probleem: er was in 2001 geen voltijd opleiding voor dit bijzondere instrument. Daarom begon ik dat jaar aan de studie Engelse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Deze studie heb ik met veel plezier gevolgd, met als specialisatie hedendaagse literatuur. In 2005 behaalde ik er mijn Master diploma en stond voor de keuze te gaan werken of me alsnog op de muziek te storten.

Juist die zomer woonde ik in Delft een bijzonder concert bij van duo Verso, met gitarist Stefan Gerritsen en panfluitist Matthijs Koene. Zij speelden nieuwe werken speciaal voor deze instrumenten geschreven en er ging een golf van energie door me heen. Die klank, die virtuositeit en die bevlogenheid wilde ik me ook eigen maken. Na afloop bleek dat Matthijs Koene kort daarvoor was aangenomen als hoofdvakdocent panfluit aan het Conservatorium van Amsterdam. Het heeft zo moeten zijn. Ik ben in de telefoon geklommen, met als uitkomst dat ik toegelaten werd tot de vooropleiding.

Op het conservatorium heb ik mezelf muzikaal leren kennen: ontdekt dat ik houd van nieuwe muziek, van experimenteren met klank en het samenspel in kleine ensembles. Als enige panfluit student draaide ik mee met de gerenommeerde blokfluit afdeling van het CvA en heb ik naast hoofdvakdocent Matthijs Koene ook Jorge Isaac als coach gehad gedurende mijn hele studie. Het is niet voor niets geweest: vanaf oktober 2010 mag ik me Bachelor of Music noemen. Nog altijd geniet ik van de opgedane kennis en ontstane vriendschappen en samenwerkingen.

In 2011 kregen dromen vaste vorm met de start van de Panfluit Praktijk. Vanuit de praktijk geef ik traditionele muzieklessen. In 2017 heb ik dit verdiept door een opleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag te volgen: PI, muziek voor kleuters. Het is niet alleen verrijking van mijn vaardigheden maar bovenal een groot plezier om met 4 tot 6 jarigen de panfluit spelenderwijs te ontdekken en hun muzikale talenten tot bloei te laten komen.

Als uitvoerend musicus is er natuurlijk ook altijd iets te beleven. In Duo Vicini speel ik met gitarist Roel van Riel zowel oude muziek, klassiek repertoire en nieuwe composities. Ook korte verhalen komen altijd wel ergens terug in onze programma’s. Met blokfluitiste Sarah Jeffery vorm ik het duo nasa en samen verkennen we de mogelijkheden van oude en nieuwe muziek in combinatie met elektronica en dans, improvisatie en beeldende kunst. Inmiddels zijn we in samenwerking met de Italiaanse Sylvia Bennet als FLUUP Muziektheater voor kleintjes volop in muziekvoorstellingen voor 2 tot 4-jarigen gedoken. Komend seizoen werken we aan onze tweede voorstelling – houd de website dus in de gaten!