Biografie Nadja Spooren

Op 19 februari 1983 werd ik geboren in Boxtel als oudste dochter van Henk en Ellie Spooren. In ons gezin is creativiteit altijd aangemoedigd, of dat nu via knutselen, muziek, dans, tekenen, beeldhouwen, mozaïeken of theater gebeurde.

Op relatief late leeftijd heb ik voor de muziek gekozen; op mijn veertiende wist ik na lang zoeken naar het juiste instrument dat het panfluit moest worden. De combinatie van de warme klank en het feit dat maar weinig mensen het spelen, gaf destijds de doorslag.
Zeven jaar heb ik les gehad van Jos Aerts, een zeer enthousiast dwarsfluit- blokfluit- en panfluitist. Hij heeft mij geïnspireerd om met vreugde en toewijding les te gaan geven. Door de jaren heen is ook mijn liefde voor de panfluit steeds groter geworden. De klank is ongelofelijk flexibel, waardoor het zich leent voor heel veel muziekstijlen. Die veelzijdigheid blijft boeien: het daagt uit en inspireert.

Toen het moment van keuze voor een vervolgopleiding daar was, bleek er een probleem: er was in 2001 geen voltijd opleiding voor dit bijzondere instrument. Daarom begon ik dat jaar aan de studie Engelse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Deze studie heb ik met veel plezier gevolgd, met als specialisatie hedendaagse literatuur. In 2005 behaalde ik er mijn Master diploma en stond voor de keuze te gaan werken of me alsnog op de muziek te storten.

Juist die zomer woonde ik in Delft een bijzonder concert bij van duo Verso, met gitarist Stefan Gerritsen en panfluitist Matthijs Koene. Zij speelden nieuwe werken speciaal voor deze instrumenten geschreven en er ging een golf van energie door me heen. Die klank, die virtuositeit en die bevlogenheid wilde ik me ook eigen maken. Na afloop bleek dat Matthijs Koene kort daarvoor was aangenomen als hoofdvakdocent panfluit aan het Conservatorium van Amsterdam. Het heeft zo moeten zijn. Ik ben in de telefoon geklommen, met als uitkomst dat ik toegelaten werd tot de vooropleiding.

Op het conservatorium heb ik mezelf muzikaal leren kennen: ontdekt dat ik houd van nieuwe muziek, van experimenteren met klank en het samenspel in kleine ensembles. Als enige panfluit student draaide ik mee met de gerenommeerde blokfluit afdeling van het CvA en heb ik naast hoofdvakdocent Matthijs Koene ook Jorge Isaac als coach gehad gedurende mijn hele studie. Het is niet voor niets geweest: vanaf oktober 2010 mag ik me Bachelor of Music noemen. Nog altijd geniet ik van de opgedane kennis en ontstane vriendschappen en samenwerkingen.

Mijn enthousiasme voor muziek en de panfluit in het bijzonder deel ik graag op zoveel mogelijk verschillende manieren met anderen, of dat nu is via een wekelijkse muziekles of een concertprogramma. Daarom besloot ik om in 2011 met Muziekpraktijk Pandemonium te starten, in 2014 hernoemd tot de Panfluit Praktijk.
Vanuit de praktijk geef ik panfluitlessen, cursussen en concerten. Met blokfluitiste Sarah Jeffery vorm ik duo nasa en samen verkennen we de mogelijkheden van oude en nieuwe muziek in combinatie met elektronica en dans, improvisatie en beeldende kunst. Met panfluitiste Henske van der Weerd in Flûte d’un Faune voer ik met veel plezier Roemeense volksmuziek en oude en nieuwe klassieke werken uit. In samenwerking met componisten draag ik mijn steentje bij aan het uitbreiden van het panfluit repertoire. Daarnaast ben ik lid van de werkgroep Methodiek Didactiek van de Nederlandse Panfluitvereniging. Maar ook mijn achtergrond in de Engelse taal heeft een vervolg gekregen. Hiervoor verwijs ik naar www.nadjaspooren.nl.